OM OSS

OM OSS •

Upptäck hur Albin Borg Foundation startades och möt människorna bakom arbetet.

HUR ALLT BÖRJADE

Albin Borg Foundation grundades för att fler ska få möjlighet till en meningsfull fritid, oavsett förutsättningar.

Albin har själv en funktionsnedsättning och vet hur det är att känna sig utanför och annorlunda – men också skillnaden som rätt stöd, ett socialt sammanhang och rörelse kan bidra med.

INKLUDERING

SAMARBETE

GLÄDJE

INKLUDERING SAMARBETE GLÄDJE

Möt teamet

Albin Borg Foundation bedrivs ideellt av oss, Albin och Melinda. Till vår hjälp har vi många idrottsliga eldsjälar, supportrar och föreningar som genom sitt engagemang hjälper oss sprida rörelseglädje genom idrottens och kommunikationens kraft.

  • Albin Borg arbetar till vardags som idrottskonsulent på RF-SISU Småland där han sedan hösten 2021 haft extra ansvar för inkluderingsarbete. Han är grundare av Frankadua Floorball Club och Albin Borg Foundation.

  • Melinda arbetar som marknadsförings-och kommunikationskonsult där hon hjälper elitidrottare, föreningar och företag inom sport skapa synlighet och engagemang kring sitt idrottsliga arbete. 

    I samband med Albins resa till Ghana har hon på plats från Sverige bidragit med kommunikationsplan och innehållsproduktion för sociala medier i syfte att synliggöra och skapa engagemang kring hans arbete. 

    Behöver ni hjälp med er kommunikation så hittar ni mer information HÄR.

Förebildspodden

Lyssna till Albins personliga resa från de utmanande ungdomsåren, till hans senaste projekt med att introducera innebandy i Frankadua, Ghana. Publicerat 8 oktober 2024.

LÄR KÄNNA ALBIN

En helt vanlig kille från Flen

... som bestämde sig för att göra något ovanlig. Ja, så börjar historien om hur jag (Albin) i januari 2024 hamnade ensam på ett flyg till Ghana. Många undrar varför just Ghana – andra undrar: varför just jag?

Kort sagt har jag länge haft en dröm att introducera en ny sport till ett nytt land. Innebandyn låg som spelare både nära hjärtat och klaffade med logistiken – en sport som går att anpassa och variera efter förutsättningarna.

Med det sagt har jag aldrig varit tränare själv. Dessutom fanns andra utmaningar. För helt vanlig är jag nog inte, trots allt.

“På högstadiet fick jag beskedet jag inte ville få - att jag var annorlunda.”

UPPVÄXTEN

Att leva med en NPF-diagnos

När man är annorlunda vill man bara vara som alla andra. Att passa in. I skolan ägnade jag varje rast till att försöka förstå hur jag skulle bli just det – accepterad. Försöka reda ut vilka sociala ramar och regler som fanns. En uppgift som ledde till utbrändhet.

Som tur var hade jag på den tiden en klok mentor vid namn Richard. Utan honom vet jag inte var jag skulle vara idag. Dessutom hade jag idrottsföreningar där jag trivdes som allra bäst. Där visste jag vad som gällde, vilka ramar som fanns och fick hjälp att utveckla min sociala förmåga.

Diagnosen Asperbergs syndrom gav förklaring på varför sociala forum tidigare har varit jobbigt för mig. Idag är det en av mina främsta styrkor. Jag ser det som få andra ser, genom att snabbt analysera ett rum och se vem som är utanför. Det driver mig idag - målsättningen att alla ska känna sig sedda och inkluderade i ett meningsfullt sammanhang. En plats där man får vara sig själv.

För även fast jag har min diagnos är jag fortfarande Albin. Killen som älskar idrott och att se andra växa med hjälp av idrotten som verktyg. Med denna stiftelse, mina projekt och resor vill jag visa att det mesta går. Att man kan göra dröm av sin verklighet.

DET STORA STARSKOTTET

#AlbiniGhana

2024 bevisade jag just det, både för mig själv och alla i min omgivning, när drömmen om att starta upp en innebandyklubb i Frankadua, Ghana inte bara förverkligades, utan blev ännu större än jag någonsin kunnat ana.

Att lämna Sverige helt ensam var stort. Att komma hem 3 månader senare, efter att ha lärt känna hundratals fantastiska människor på plats, och nått ut till ytterligare hundratusentals via sociala medier – det var ännu större.

Idag finns en aktiv innebandyförening i Frankadua som anordnar träningar för över 70 ungdomar från 3 olika skolor. Trots att jag sedan länge är tillbaka på svensk mark, fortsätter innebandy-febern att sprida sig. Kapitlet om min tid på plats i Ghana är avslutat. Men arbetet – det fortsätter.

“Jag visste att det arbete jag påbörjat behövde fortsätta. Att det fanns fler drömmar att uppfylla nu när jag uppfyllt min.

Så startades Albin Borg Foundation.”

Idrottskonsulenten

BAKGRUND

2015 kom insikten: Drömmen om en proffskarriär inom fotboll skulle inte bli mer än just det – en dröm. Men idrotten hade redan då hunnit ge mycket till mitt liv, att lämna den världen var inget alternativ. Istället skiftade jag fokus till att ge tillbaka, att jobba för att fler ska få samma möjlighet som jag själv fått att uppleva inkludering, samarbete och glädje genom idrotten.

2016-2018 studerade jag Organisationsledar-linjen på Bosön. Strax innan vi tackades av trillade ett jobberbjudande från Sörmlandsidrotten ner bland mina sms. En dröm jag länge haft – då jag redan i samband med första uppgiften på utbildningen skrev att det var just där jag ville jobba. Tillbaka i hemorten Flen påbörjade jag ett flertal olika insatser för att göra kommunen idrottsstarkare.

Med några år på nacken ville jag inför 2021 ta nästa steg i karriären och sökte tjänsten som idrottskonsulent på RF-SISU Småland. Ett nytt distrikt, ny hemstad i Oskarshamn och nya föreningar att stödja, leda, företräda, utveckla, utbilda och bilda i klubbstugor runt om i Småland.

Här är jag kvar. Sedan hösten 2021 har jag ett särskilt fokus på inkluderingsfrågor hos RF-SISU Småland. En roll jag trivs med, med en arbetsplats och inte minst en verksamhetschef i Ulrika Ringström som jag är evigt tacksam för. För inte nog med det dagliga stöd jag får i min yrkesroll, tillåts jag växa även på personligt plan. 2024 fick jag både tjänstledigt och stöttning att uppfylla det som efter den uteblivna fotbollskarriären blivit min stora dröm: Att skapa inkludering, samarbete och glädje genom idrotten även utanför landets gränser genom att introducera innebandyn i Frankadua, Ghana.